Wilfried Pas

Wilfried Pas werd geboren in Londerzeel op 29 april 1940. Hij is een neo-expressionistisch beeldhouwer, tekenaar en graficus.

Wilfried volgde een opleiding aan Sint-Lucas Brussel, aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en aan het Nationaal Instituut voor Schone Kunsten, waar hij uiteindelijk professor wordt.
In 1966 wint hij de Prijs Berthe Art en in 1984 de Eugène Baie-prijs. Hij werkt samen met Fred Bervoets en Walter Goossens in het lithografisch atelier Clot, Bram et Georges in Parijs en vormt ook met deze kunstenaars en Jan Cox de kern van de galerij De Zwarte Panter in Antwerpen.

Pas laat zich voor het eerst opmerken met zijn tentoonstelling van bronswerken in 1972 met een wereld bevolkt met bevreemdende, eenbenige en lunatieke wezens gevat in spinnenwebben, stof en andere tekenen van fataal verval. In was en afvalmaterialen portretteert hij zijn vrienden-kunstenaars.
In 1992 begint hij met de creatie van een reeks monumenten voor Vlaamse schrijvers. Ook realiseerde hij een monument voor Koning Boudewijn. In 2013 maakte hij borstbeelden van Koning Albert II en Koningin Paola die sindsdien in de Belgische Senaat staan.

Grafisch werk bevindt zich onder meer in het Antwerps Prentenkabinet.

Wilfried Pas overleed op zaterdag, 13 mei 2017 onverwachts na een beroerte.