Rudy Thijs

Rudy Thijs is geboren op 14 maart 1961 in Turnhout.
Na zijn studies tekent hij 25 jaar lang cartoons en behaalt ettelijke prijzen.

Een nieuwe periode breekt aan en Rudy gaat zich uitleven met verf op doek. Geestesgestoorden en psychopaten inspireren hem tot een reeks psychiatrische portretten.
Het schilderen helpt hem negatieve ervaringen te verwerken, de aangename gebeurtenissen zorgen voor een evenwicht in zijn werk.

Een tekst van de kunstenaar:

Dat de 5 tubes acryl die Rudy Thijs in 2007 kocht zijn leven zo zouden beïnvloeden, had ook hij niet kunnen raden. Bijna 25 jaar had hij cartoons getekend, maar naarmate zijn prijzenkast groeide, slonk zijn goesting.
De mens in de huidige (zieke) samenleving portretteren werd sindsdien zijn doel. Soms is het “schilderen als therapie”, om de negatieve gebeurtenissen in de wereld van zich af te schilderen, maar even vaak is het “een ode aan de schoonheid brengen” en soms ook “just for fun”. Naast portretten verschijnen er op onregelmatige basis abstracte werken en het repertoire breidt steeds verder uit. De enige regelmaat die we in zijn werk kunnen ontdekken zijn de portretten die hij maakt van psychiatrische patiënten. Als “gevoelige kunstenaar” wordt hij steeds gegrepen door de angstige, wanhopige, niet begrijpende, smekende, gebroken blik in de ogen van psychiatrische patiënten. Het laat hem niet los! Of, zoals Passenger het zo mooi verwoordde in één van zijn liedjes:

“All I need is a whisper,
in a world that only shouts”

Opleiding:
Reclameschilder - Mol
Plastische Kunsten – Turnhout

Als kunstschilder autodidact

Cultuurprijs gemeente Oud-Turnhout 2012