Oskar Koller

Oskar Koller was een Duitse kunstenaar die vooral bekend stond om zijn levendige, semi-geabstraheerde aquarellen van bloemen en bomen.

Gekenmerkt door vloeiende kleurvlakken, gebruikte Koller sprays en verfvlekken om kleurrijke, expressieve beelden van de natuur te creëren. "Het plezier van schilderen maakte me een kunstenaar", legde hij uit over zijn praktijk.

'Ik voelde de lucht; zag de bloemen, de mensen, de huizen. Ik heb hun vormen bestudeerd. "

Geboren op 16 oktober 1925 in Erlangen, Duitsland, studeerde hij aan de Academie voor Schone Kunsten in Neurenberg, waar hij een leerling was van de schilder Hermann Wilheims.

In 1957 won hij een beurs om in Parijs te studeren, waar hij voor het eerst kennis maakte met abstracte kunst, wat leidde tot zijn eigen experimenten met niet-representatieve vormen in zijn werk. Hij ontving in 1983 de Cultuurprijs van de stad Erlangen, de eerste van verschillende nationale onderscheidingen, waaronder de Friedrich Baur-prijs van de Beierse Academie voor Schone Kunsten in 1994. In 2002 richtte hij een stichting op om zijn werk voor het publiek te behouden.

Hij stierf op 17 mei 2004 in Fürth, Duitsland.